Tăierea viței de vie influențează în mare măsură calitatea și cantitatea strugurilor.

Tăierile viței de vie în uscat se efectuează în perioada de repaus vegetativ. Perioada în care se poate tăia și curăța via este de toamna târziu până primăvara devreme, mai exact până la dezmugurit.
Tăierea în uscat a viţei-de-vie este operaţiunea de reducere a numărului de coarde şi de scurtare a lungimii acestora, prin care se schimbă poziţia relativă a elementelor de producţie pe butuc şi a ochilor pe elementul de rod, prin stabilirea unei încărcături de rod specifice fiecărui soi în parte, în scopul de a crea un echilibru între creştere şi rodire.

Este bine ca înainte de executarea tăierii să se recolteze probe de coarde, care se ţin câteva zile în încăperi la temperaturi de 18-20ºC, după care cu o lamă se secţionează longitudinal mugurii, pentru a vedea dacă sunt viabili sau afectaţi de ger.

În funcţie de scopul urmărit şi perioada de vârstă a butucilor, tăierile în uscat la viţa de vie se clasifică în:

– tăieri de formare (efectuate în primi 3-5 ani de la plantare)

– tăieri de rodire (producţie, fructificare)

– tăieri de regenerare (reîntinerire)

– tăieri speciale (în cazul viilor afectate de ger, grindină, secetă, etc.)

Nu ranim vita de vie in timpul taierii. Chiar daca nu avem prea multa experienta in taierea vitei de vie, nu ne grabim sa facem treaba pe fuga, pentru ca atunci se comit cele mai multe greseli, cum ar fi ranirea accidentala a acesteia. Taierea nu se face in mod agresiv sau prin smulgere. Ranile pe care le putem provoca sporesc sansa ca vita de vie sa se imbolnaveasca datorita agentilor patogeni care vor patrunde cu usurinta in acele zone.

Înainte de a tăia vița de vie aveți nevoie de minim o foarfecă un ferăstrău și dezinfectant pe care il veti administra cu ajutorul unui vermorel sau atomizor. Veți avea nevoie și de un cosor.

Ca și regulă, scurtarea coardelor de un an se face deasupra ultimului mugure. La tăiere, lama ascuțită a foarfecei trebuie să fie poziționată către partea tăieturii care rămane pe butuc pentru a feri zdrobirea lemnului. Tăietura totdeauna trebuie să rămână netedă.

Pentru tăierea părților lemnoase mai bătrâne se va folosi fierăstrăul, netezind rana cu cosorul. Se pot utiliza și foarfece de buturugi.

Foarfeca pentru vie XS-8816 va asigura o taiere usoara a vitei de vie, pomilor fructiferi sau a altor arbusti ornamentali ce necesita toaletare.

Specificatii foarfeca pentru vie XS-8816 – 190 mm

  • Lamele executate din otel de sina 65Mn
  • Sistem de blocare in pozitia inchis
  • Lungime totala: 7.5″ / 190 mm
  • Manere bicomponente ABS+TPR
  • Utilizare: gradina, viticultura, pomicultura, taierea lemnului verde, folosita in pepiniere.

Reguli pentru tăierea viței de vie

Pentru o bună execuție a acestei lucrări, trebuie să ținem seamă de câteva reguli extrem de importante:

  • Când se efectuează tăierea, se lasă coarde de rod cu o grosime cuprinsă între 6 și 12 mm
  • Scurtarea coardelor se face chiar deasupra ochiului
  • Tăierile se fac numai pe o singură parte a lemnului multianual
  • Suprimarea coardelor se face la 2-3 mm deasupra punctelor de inserție
  • Cepul de înlocuire trebuie să fie în poziție inferioară față de coarda de rod, cât mai aproape de lemnul multianual
  • Suprafața tăiată trebuie să fie cât mai mică
  • În cazul în care lemnul este bătrân, se folosește ferăstrăul și apoi cosorul.
  • Suprafața tăiată să fie cât mai mică și fiecare butuc necesită o tăietură specifică
Taierea de primavara a vitei de vie.

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *